Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Kalandtúra a szentkereszti szurdokban

Na, ez az a túra, amit babakocsival senkinek sem ajánlunk. Többször végig jártuk már ezt az útvonalat, kettesben, és a Borcsát hordozó kendőben utaztatva is. Emlékeink szerint a szurdok könnyen járható, ami igaz is, ha az ember nem akar végigtolni itt egy babakocsit. Sokszor nem is a talaj milyenségével van a gond, sokkal inkább azzal, hogy a babakocsi egyszerűen nem fér el a kiálló sziklál közt.. Így aztán a kocsit legalább annyit cipeltük, mint amennyit toltuk, minek következtében a túra nem csak a babakocsi rugóit vette igénybe, hanem bizony a mi karizmainkat is. Tehát aki ide készül kisgyerekkel, mindenképp hordozókendőben vagy kenguruban utaztassa a csöppséget.


A kirándulás kiinduló pontját Csobánka felől Pilisszentkereszt felé haladva, egy jobb kanyarban lévő balra menő murvás leágazáson át közelithetjük meg. Itt hatalmas parkolót találunk egy csomó tűzrakó hellyel, tehát ha van kedvünk a séta után egy jó kis szalonnasütéssel koronázhatjuk meg a napot. Maga a túra a Pilis hegység leghosszabb folyóvize a Dera patak álltal vájt szurdokban vezet végig, majd visszafelé a szurdok tetején vezető ösvényen juthatunk ismét az autónkhoz. A szurdokban romantikus fahidakon kelhetünk át, ahol információs táblák segítenek megismerkedni a szurdok keletkezésével és élővilágával egyaránt.  a szurdok felső végénél több felhagyott mészégetőt is találunk, melyeket az erdő egyre inkább bekebelez.

Az egész út oda vissza 2,5 km, ami nem hosszú és természetesen nem tesz ki egy napot, de a látvány miatt mindenképp megéri ellátogatni ide.

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.