Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Kép

 

 

"Nem puszta szóval, nem is jajgatással,

          hanem tettel védjük madarainkat!"

                                   

                                                   Hermann Ottó

 

 

Talán az erdő közelsége miatt, de a kertünkben rengeteg a madár. Ha már ide jönnek hozzánk, kötelességünknek éreztük, hogy gondoskodjunk róluk.

Tavasztól őszig itatókkal és fürdőkkel várjuk a kertünkbe látogató madarakat. Még a tél beköszönte előtt kihelyezésre kerülnek az etetők és a cinkegolyók is.  Ez nem csak a télire itt maradt madaraknak fontos, sok, nálunk északabbra élő madár telel nálunk. Figyelünk arra, hogy az etetők mindig fel legyenek töltve, hisz a madarak könnyen hozzászoknak az etetőkhöz és rendszeresen visszajárnak. Ha üresen találják, a rövid nappalok és az esetlegesen vastag hótakaró miatt nem biztos, hogy marad elég idejük táplálékot keresni.

A kertben odúkat is elhelyeztünk, ami elsőre nem sikerült valami fényesen. Beleszaladtunk abba a hibába, amibe sokan mások: "de jól néz ki, ilyet vegyünk". Csakhogy a nem megfelelő anyagból készült és nem megfelelő méretű valamint röppnyílású  odúkba a madarak nem költöznek be. Az odúkat a madarak nem csak a költési időszakban használják, télen a komoly fagyokban többen is összebújnak egy odúban és egymást melegítve vészelik át a hideg éjszakákat.

CSAK TÉLEN ETETÜNK. A költési időszak kezdetén kiürítjük az etetőket, ellenkező esetben a madarak a kint maradt magvakkal etetnék fiókáikat, amit azok nem tudnak megemészteni és a belekben valamint a nyelőcsőben felhalmozódott magvaktól megfulladnának

Vannak állandó lakóink is, mint például egy Balkáni gerle pár, akik rendszeresen pihennek a fenyőfa ágai közt.

Mivel a teraszról remek rálátás nyílik az etetőkre, adta magát a dolog, hogy elkezdtük fotózni a hozzánk látogató madarakat. Ez a hobbi természetesen nem korlátozódhat csak a kertre, így készültek már madárfotók a Tisza tónál és Izlandon is.

 

 

 

tuzok_motko_bela_0003.jpg        

       2014. A TÚZOK ÉVE

 

 

 


A túzok (Otis tarda) hazánk és Európa legnagyobb termetű röpképes madara, a pusztai táj szimbóluma. Nyugat-Európa legtöbb országából kipusztult. A 20. század elején a Kárpát-medencében még összefüggő túzokpopuláció élt, az azóta eltelt időben azonban sok helyről eltűnt, vagy végnapjait éli. Legfőbb veszélyeztetőjévé az élőhelyeiket felszámoló intenzív agrárgazdálkodás bizonyult.

Bővebben : www.mme.hu

 

 

 

KÖNYVAJÁNLÓ :

KépMadárhatározó könyv, rengeteg színes ábrával és leírással. A kirándulók új tipusú madárhatározója több mint 440, Európában előforduló madárfajjal ismertet meg és segít a biztos meghatározásban. Mi is sokat használjuk az általunk fotózott  madarak beazonosításakor.

 

 

 

 

 

Kép A könyv célja rövid áttekintést nyújtani a madarakról és a madárvédelemről általában, a madármegfigyelés és -kutatásmódjainak ismertetése, a hazai helyzet és a különböző élőhelyek leggyakoribb vagy legjellegzetesebb fajainak bemutatása. Nem eltitkolt cél az sem,hogy azoknak, akik eddig még nem foglalkoztak a madarakkal, felkeltsük az érdeklődését, kedvet csináljunk hozzá

 

 

A mappában található képek előnézete MADARAK

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.