Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A túrázásról szerintünk

 

Teljesen mindegy, hogy hova indulunk túrázni, legyen az egy többnapos külföldi túra, vagy egy egész napos kirándulás a Pilisben, az alap felszerelés – szerény véleményem szerint – szinte teljesen ugyanaz. Némi különbség persze van a nyári és a téli cucc között, de az inkább az öltözködésre vonatkozik. Ebben persze egészen addig nem hisz az ember, amíg bajba nem kerül. És ahhoz, hogy bajba kerüljünk, nem kell Bear Grylls módjára a semmi közepén kiugranunk egy gépből. (Teszem hozzá, imádom a sorozatot, szerintem sokat lehet tanulni belőle, még ha ezzel sokan nem is értenek egyet). Lényeg a lényeg, Mi minden túrára úgy indulunk el, hogy bármi megtörténhet. Elég egy bokaficam, egy hirtelen rosszullét, vagy bármi banális dolog, ami a hétköznapi életben maximum bosszúságot okoz, a természetben az bizony hatványozódik. Már a sokadik via ferrata túránkon voltunk és azt hittük, hogy mi már minden tudunk – ez a legnagyobb hiba – amikor a semmiből leszakadt az ég. Mindez a Nagykőrúton kicsit bosszantó, de egy függőleges D-s falon bizony már komoly probléma. Csupán a szerencsének és a lélekjelenlétnek volt köszönhető, hogy mindenki élve hazajött. Addig és akkor nagyon sokat hibáztunk, de ott nagyon sok mindent megtanultunk.


Először is, én sosem hiszek az időjósoknak. Tőlem aztán mondhatnak bármit, esőnadrág és esőkabát nélkül még egy pár órás kirándulásra sem indulok el. Ugyanez igaz a fejlámpára és az adott területről készült térképre is. Ezt meg szoktam fejelni még egy GPS-szel is, így az eltévedés veszélye gyakorlatilag a nullával egyenlő, arról nem beszélve, hogy így legalább tudom, hogy mennyit mentem.


Mindig van nálam egy pillekönnyű lábos, amiben simán elfér a gázpalack és a fej, valamint egy-két zacskó levespor, ami így nem foglal plusz helyet. Persze az sem baj, ha a gázfőzőbe életet is tudunk lehelni, amire számos alternatíva van, úgymint öngyújtó, vízálló gyufa vagy kovakő. Szorult helyzetben, főleg ha az ember elázott, vagy nagy hidegben, jól jöhet egy bögre forró leves. Tudom én, hogy a Pilis nem az Andok, és az ember fia aránylag hamar lakott területre érhet, de mindez csak akkor igaz, ha tud járni. De mint említettem bármi közbejöhet. Ebben persze egész addig nem hisz senki, míg a saját bőrén nem tapasztalja a dolgokat.

 

Nem maradhat otthon az egészségügyi csomag sem, amiben mentőfólia, fásli, fájdalomcsillapító, sebtapasz és ha kell allergia gyógyszer mindenképpen legyen.

 

 

Kulacs és bicska. Nagy melegben mindig jól esik a hideg víz, amit az utunkba eső forrásból pótolni is lehet, a téli zimankóban pedig a forró tea, vagy inkább forralt bor. Én az utóbbit részesítem előnyben. Néhány műzliszelet és pár szem szőlőcukor igen sok energiát tud adni és igazán nem nagy súly.

 

Legalább ennyire fontos a réteges öltözködés, egy pár tartalék zokni és egy hosszú ujjú pulcsi, ami ha jó anyagú, akkor nyáron a naptól véd, télen pedig egy plusz réteg. Hosszabb túrára soha ne induljunk új bakancsban, azt először rövid sétákon járassuk be, nehogy feltörje a lábunkat.

 

A fentebb felsorolt dolgok igazán nem foglalnak sok helyet és ha rendszeresen ezekkel túrázunk, rövid idő múlva észre sem vesszük, hogy a hátunkon van az a pár plusz kiló. Arról nem is beszélve, hogy ha ehhez a súlyhoz hozzászokunk, akkor egy komolyabb túra, ahol ezek biztos kelleni fognak, nem jelent akkora megterhelést.

 

Minden esetben tiszteljük a természetet és ha tetszik amit látunk, akkor törekedjünk arra, hogy unokáink is ilyennek lássák. Soha ne hagyjunk szemetet az erdőben !! Fel sem foghatom, hogy ha valaki egy teli sörös dobozt fel tud cipelni a hegyre, akkor azt üresen miért nem tudja lehozni onnan. Ha mind emellett még a mások által otthagyott szemetet is elvisszük az első kukáig, akkor elmondhatjuk, hogy igazán sokat tettünk a természetért, illetve annak megóvásáért.

 

 

KÖNYVAJÁNLÓ :

 

 

mo-legszebb-turautvonalai.jpg Napjainkban újból feléledt a gyalogtúrák hagyománya, és a hazai táj szépségeire kíváncsi túrázóknak számos élményt tartogatnak hegységeink. A cél most már nem csupán másfél millió lépés megtétele Magyarországon, hanem az igazi egzotikumok, a valóban páratlan hegyi terepek megtalálása. Akár szervezett túrán veszünk részt, akár saját magunk tervezzük meg az útvonalat, számos kalandos, gyönyörű út vár ránk hazánkban. E könyv hasznos útmutatót nyújt ahhoz, hogy magunk válasszuk ki a nekünk, családunknak, barátainknak leginkább megfelelő túrát, felkészüljünk a várható eseményekre, veszélyekre és lehetőségekre. A hazánk 17 hegyvidékét bemutató túraútvonalak összeállításával az volt a célunk, hogy ezek segítségével mindenki a legátfogóbb képet kapja a bejárt vonulatról. Kézikönyvünk egyben segíti az otthoni felkészülést és terepen is jól használható. Könyvünk minden javasolt útvonalat külön térképen is ábrázol, a változó nehézségű túrák adatait minden egyes esetben táblázat foglalja össze. S hogy hegyvidékeink bejárásához még teljesebb legyen a háttér — a gazdag képanyagon túl —, a szükséges felszerelésekről, a magyar túratörténetről és különleges, hosszútávú túraútvonalakról is szól egy-egy összefoglaló fejezet.

 

 

trekking-mo.-n.jpg

A világszerte elterjedt trekking kifejezésnek nincs pontos, rövid magyar megfelelője. Jelentése hosszú távú, többnapos gyalogtúra, amely többnyire a szabadban éjszakázással párosul. Sátras vándorlás tehát, amely egy egyszerű kirándulásnál vagy túránál hosszabb, és komolyabb felszerelést és felkészülést igényel. A könyv részben elméleti útmutató a trekkingtúrázáshoz, de egyben gyakorlati útikalauz is. A hosszabb távok bejárásához segédletet adó első részt követően hegységátszelő túragyűjteményt tartalmaz minden nagyobb hazai vonulatról. Mindkét szempontból úttörő munka: közérthető összefoglalást, a gyakorlatban is jól használható útmutatót ad a trekkingek teljesítéséhez az alapinformációktól a túlélésig , de a magyarországi hegyvidékeket átszelő, hosszú távú, nagyhátizsákos túrái révén is újdonság, ilyen jellegű hazai túra-összefoglalás még nem született.

 

 

      Kép    

Ezt a könyvet mindenkinek csak ajánlani tudom, habár még igazából csak átfutottam. A könyvből szinte mindent megtudhatsz, ami az elméletet illeti: Alapok, a mászás alapjai, sziklamászás, hó-, jég és alpesi mászás, hegyi veszélyek, a hegyi környezet. Képekkel jól illusztrált kiadvány. Nem hiába kapta "A hegymászók bibliája" alcímet.


 

 

KépA könyv elsősorban azok számára készült, akik (a szükséges tanfolyamok elvégzése után!) a hegymászást szabadidősportként űzik. Túrakalauz, amely az Alpok több mint húsz körzetét felölelve ötven válogatott útvonalat mutat be részletesen. De nemcsak a mászáshoz ad tippeket: az útba eső hangulatos menedékházak, pazar kilátást nyújtó hágók, csillogó hegyi tavak, vízesések önálló célt is alkothatnak.

Híres csúcsok, könnyű falmászások, extrém turistautak, gleccserek és törmelékes hegyoldalak, csipkés gerincek és kopár karsztfennsíkok: ebbe az érdekes, titokzatos világba nyerünk bepillantást a tájékozódást segítő ábrákkal, gazdag képanyaggal és a szerző saját élményeivel színesítve.

 

 

KépEz a túra- és hegymászókalauz - a szerző előző könyvéhez hasonlóan - az Alpok több mint húsz körzetéből válogatott, csodaszép útvonalait mutat be részletesen. A meredek sziklafalak, gleccserekkel borított hegyóriások és biztosított mászóutak birodalmába nyújt belépőt a megfelelően felkészült (és a szükséges tanfolyamokat végzett!) alpinisták részére. Nemcsak ok forgathatják azonban hasznosan a könyvet, a gyalogos turisták és a hegyeket kedvelő laikusok is találnak benne érdekességeket. A képek és az élmények pedig minden olvasó számára közelebb hozzák az Alpok egy másik, sokkal nehezebben hozzáférhető, de talán ezért is oly nagyszerű oldalát.

 

 

 

Kép A túlélés kézikönyve segítséget nyújt ahhoz, hogy bármilyen körülmények között feltaláljuk magunkat a vadonban anélkül, hogy megzavarnánk a természet egyensúlyát. A kötetből könnyen követhető leírások és részletes ábrák segítségével sajátíthatunk el olyan alapvető fogásokat, mint az időjárás viszontagságaitól óvó menedék építése, tűzrakás bármilyen időben, nyomolvasás, tájékozódás térkép, iránytű vagy természetes irányjelzők segítségével, szerszámok és használati tárgyak készítése természetes anyagokból. Ray Mears amellett, hogy jól alkalmazható gyakorlati tanácsokkal lát el, a természet és a hagyományok tiszteletére is nevel. Könyvét éppen ezért haszonnal forgathatják természetjárók, táborozók, hegymászók és mindenki, aki szívesen tölti idejét a szabadban.

 

 

 

Kép

A szerző 26 évig szolgált a brit Különleges Légi Szolgálatnál, a Special Air Service-nél (SAS). Világsikerű könyve a leghíresebb harci elitalakulatoknál alkalmazott kiképzési technikákon alapul. A Túlélési kézikönyv részletesen bemutatja, hogyan maradhatunk életben a dzsungelben és a sarkkörön, a sivatagban és a hegyekben, a szárazföldön és a vízen, nélkülözhetetlen segítséget nyújtva a túrázóknak, a hegymászóknak, a vitorlázóknak és más szabadtéri sportok rajongóinak.

 

 

 

 

 

KEDVENC FILMEK:

 

 

 

masfelmillio-1.jpgmasfelmillio-2.jpg

masfelmillio-3.jpg

  

 

 

 

 

 

 

 

 

A Másfélmillió lépés Magyarországon egy nagy sikerű gyalogos országjáró ismeretterjesztő televíziósorozat volt. A stáb két évnyi előkészítő munkát követően, 1979. július 31-én indult neki az Országos Kéktúra megtételének annak akkori keleti végpontjától, a Nagy-Milictől. A túra összesen több, mint ezer kilométer megtétele után az Írott-kőnél végződött.

 

 

es-meg-egymillio-1.jpges-meg-egymillio-2.jpges-meg-egymillio-3.jpges-meg-egymillio-4.jpges-meg-egymillio-5.jpg

 

 

 

 

 

 

 

Hét évvel a Másfélmillió lépés Magyarországon leforgatása után Rockenbauer Pál és csapata ismét útnak indul. Méltó folytatásként a tervezett 700 km-es út Velemtől Szekszárdig tart, bejárva az egész Dél-Dunántúl vidékét. Az előző sorozatot jellemző természetrajzi ismeretátadás mellett most hangsúlyosabb szerepet kapnak fennmaradt hagyományaink, kultúránk jeles vagy méltatlanul feledésbe merült képviselői. Mesterségeket láthatunk építészeti, mezőgazdasági stílusokkal, különböző életvitelekkel ismerkedhetünk meg, és amikor az augusztus 31-én megkezdett útvonal megtétele után október derekára megérkezünk Szekszárdra, remélhetőleg sok új élménnyel gazdagodunk – mint ahogyan azt tettük hét évvel ezelőtt…
A Velem-Kaposvár szakasz 1989-től vált a Kék út szerves részévé, “Rockenbauer Pál Dél-Dunántúli Kéktúra” néven.

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.